2021-től az új épületeknek teljesíteniük kell az ún. közel nulla energiaigény műszaki előírásait is.

Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az újonnan beépítésre kerülő építőanyagoknak/épületszerkezeteknek.

Nem magát a hőszigetelés vastagságát határozzák meg (hiszen rengeteg fajta hőszigetelő anyag létezik), hanem a hőátbocsátási tényezőket, azaz szakmai néven az U értékét. Az U érték mértékegysége W/m²K (Watt per négyzetméter-Kelvin). Minél alacsonyabb az U érték, annál jobban szigetel a szerkezet.

  • Téglaház esetében a 2021. január 01-től egy 30 cm-es porotherm téglafal esetében 35 cm hőszigetelésre van szükség. (Vastagabb hőszigetelés természetesen feltehető, vékonyabb azonban nem.)
  • Ehhez képest a 35 cm-es Thermo Block falazatunk szigetelés nélkül is tudja az U = 0,1 W/m²K értéket.

A szabályozás a környezetünk védelmét is szolgálja, ám nem csak a természetnek válik hasznára, ha megfelelünk nekik, hanem a pénztárcánknak is! Hiszen az új szabályok szerint épült, közel nulla energiafelhasználású otthonok hűtése és fűtése jóval kevesebbe kerül majd. Így a vastagabb / hatékonyabb hőszigetelés behozza az árát: alacsonyabb lesz a fűtésszámla, kevesebb légkondicionálási költséggel kell számolni, miközben csökken a környezetet is terhelő fűtési és a hűtési energiafelhasználás.

 

Szeretnél többet megtudni a szabályozásról és az új ház építésével kapcsolatos lehetőségeidről? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Forrás: homeinfo.hu, orszagos-tanusito-kozpont.hu

Sokat vártunk szakemberekre, akik kijöttek felmérték a munkát ajánlatot adtak 1-2 hét múlva és közölték ,hogy 4-5 hónap múlva tudnak csak jönni esetleg vagy már telefonon mondták, hogy nem tudják vállalni belátható időn belül - köszönet a korrektségükért.

LTP határidő miatt szorított minket az elszámolási határidő. Elkezdtük kutatni a hirdetéseket, amikor ráakadtunk Laciékra. Délutáni hívás ellenére még aznap kijöttek, felmérték a terepet és másnap ajánlatot adtak.

A kérésünk a gázkazán rákötése volt a radiátoros rendszerre a vegyes tüzelésű kazán megtartásával. Tetszett, hogy szerződéssel dolgoznak és garanciát vállalnak az elvégzett munkára és rövid időn belül tudtak kezdeni.

Kivitelezést három napon belül elkezdték és még azon a héten végeztek is vele. A rendszer elsőre működött és remekül szolgál minket a mai napig. valamint kiegészítették plusz töltő- ürítő csapokkal, amiknek külön örültem és bár egyre ritkábban teszem még be is tudok gyújtani, ha olyan kedvem támad.

Köszönjük a munkátokat!

Alex, Tatabánya

víz-gáz-fűtésszerelés víz-gáz-fűtésszerelés víz-gáz-fűtésszerelés
Janetka Alex

Tatabánya