Mire figyelj, amikor kivitelezőt választasz építkezésnél

Vannak az életben olyan projektek, amelyek komplex tudást igényelnek, és nem elegendő egyetlen szakember látásmódja vagy véleménye a megvalósításhoz. Így van ez a házépítésnél is, aminél nem csak esztétikai szempontokat kell figyelembe vennünk, hanem kivitelezéssel, energiatakarékossággal és funkcionalitással kapcsolatos tényezőket is. Egy jó ház a mai kor elvárásainak megfelelően támogatja a benne lakók életvitelét. Na de miket kell végig gondolnunk, ha építkezésre szánjuk el magunkat?

Ki építse?

Ha nem azt vágtad rá egyből, hogy „hát én!”, akkor ideje elkezdeni mérlegelni és feltenni az esszenciális kérdéseket. Mennyit szánok rá? Milyen munkálatokat kell elvégezni? Megéri nekem is szerszámot ragadni vagy bízzam szakemberekre a munkát?
Az otthonodnak nem csak szépnek, de funkcionálisan is megfelelőnek kell lennie, így nagyon lényeges, hogy gondosan meg legyen tervezve az épület. Egy jó építési terv részletesen kidolgozott, tartalmazza az összes szükséges szerkezeti rétegrendet, anyagmegjelölést. Manapság a látványtervezésnél már modern 3D technológia is elérhető, így otthonodat és a ház körüli területeket teljes valójában láthatod.

Az otthonodnak nem csak szépnek, de funkcionálisan is megfelelőnek kell lennie,

Amivel sokszor nem számol az ember, amikor az építkezésbe belekezd, hogy ugyan lehet például saját megoldásokkal a munkadíjon vagy az anyagon spórolni, de biztosan meg fogja érni összeségében is? Míg egy kivitelező cégnél minden egy kézben van, az anyagbeszerzéstől kezdve, az engedélyeztetésen és a statikán át egészen a kivitelezésig, addig ez egy brigádmunka esetén óriási terhet róhat ránk érzelmileg és akár anyagilag is. Egy-egy apró hiba még nem a világ vége, de egy kompletten elrontott fusimunka kijavításáért bizony minket terhelnek majd a javítás költségei.

Fontos figyelembe venni még, hogy az építőipar technológiai szempontból nagyon dinamikusan fejlődik, éppen ezért érdemes olyan kivitelező cégre bízni az építkezést és az egyéb munkálatokat, aki nem csak több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, de folyamatosan „halad a korral” is.

A piszkos anyagiak

Az ár-érték arány mérlegelése nagyon fontos az élet minden területén, hát még a házépítésnél. Általános tény, hogy legtöbbünknél a legolcsóbb és a legegyszerűbb megvalósítás gondolata merül fel először. Azonban az, hogy hol lehet lecsípni a költségekből és hol nem, az sokszor nem csak esztétikai kérdés, hanem biztonsági is. Hiszen ki szeretné, ha ráomlana a vakolat vagy akár a ház?

Dióhéjban elmondható, hogy minél kisebb egy adott szerkezeti elem U értéke, annál jobb a hőszigetelése

Lehet, hogy egy-egy kőműves munkálaton vagy a festésen tudnál fogni párszáz ezret, ami elsőre jól hangzik, de biztos, hogy jobban jársz vele? Mindig gondold végig, hogy az, akit megbíznál az adott feladattal rendelkezik-e a megfelelő szaktudással és kompetenciákkal ahhoz, hogy igényesen elvégezze az adott munkát. Ha nem vagy benne biztos, hogy igen, akkor inkább szakembereket alkalmazz, ha pedig akad olyan munkálat, amit te vagy más magabiztosan el tud végezni, akkor is mérlegelj.

A szakemberek együttműködése

Ha te szeretnéd összeszervezni a „brigádot”, akkor nem biztos, hogy könnyű dolgod lesz. Lehet, hogy például az ácsmunkálatokat végző csapat nagyon rendben van szakmailag, de biztos, hogy együtt tud majd működni a többi szakemberrel is? Vagy éppen veled? Ilyenkor jön képbe egy kis pszichológia is, hiszen ha a ház építésén dolgozó csapat között nem túl fényes a kommunikáció, akkor abból súlyos idő- és pénzveszteség származhat. Mindemellett egy folyamatos megbízásokkal rendelkező cég sokszor alacsonyabban tudja tartani a költségeit, mint egy-egy brigád. Ezáltal nem csak az építőanyagok lehetnek olcsóbbak, de a munkadíj is, és elkerülhetjük a felmerülő hibák miatt ránk háruló plusz költségeket.

A Kreatív Otthon Stúdió több mint 20 éves tapasztalattal

A Kreatív Otthon Stúdió több mint 20 éves tapasztalattal és folyamatos fejlődéssel garantálja a minőséget a tervezés, a házépítés, a ház körüli munkálatok és még sok más szolgáltatás tekintetében. A tervezés azonban akár 3 hónapot is igénybe vehet, ezért érdemes már most konzultálnod velünk, ha 2021-ben szeretnéd megvalósítani az építkezést.

Csapatunkat jól képzett és már összeszokott szakemberek alkotják, így nem kell minden pillanatban árgus szemekkel figyelned az építkezés összes mozzanatát. Sőt, még a közművekkel és a takarítással sem kell bajlódnod! A szerződéskötés után nincs más dolgod, mint hátradőlni a kanapén és várni, hogy megkapd a kulcsot álmaid otthonához, amit tisztán és költözésre készen adunk át neked.

Sokat vártunk szakemberekre, akik kijöttek felmérték a munkát ajánlatot adtak 1-2 hét múlva és közölték ,hogy 4-5 hónap múlva tudnak csak jönni esetleg vagy már telefonon mondták, hogy nem tudják vállalni belátható időn belül - köszönet a korrektségükért.

LTP határidő miatt szorított minket az elszámolási határidő. Elkezdtük kutatni a hirdetéseket, amikor ráakadtunk Laciékra. Délutáni hívás ellenére még aznap kijöttek, felmérték a terepet és másnap ajánlatot adtak.

A kérésünk a gázkazán rákötése volt a radiátoros rendszerre a vegyes tüzelésű kazán megtartásával. Tetszett, hogy szerződéssel dolgoznak és garanciát vállalnak az elvégzett munkára és rövid időn belül tudtak kezdeni.

Kivitelezést három napon belül elkezdték és még azon a héten végeztek is vele. A rendszer elsőre működött és remekül szolgál minket a mai napig. valamint kiegészítették plusz töltő- ürítő csapokkal, amiknek külön örültem és bár egyre ritkábban teszem még be is tudok gyújtani, ha olyan kedvem támad.

Köszönjük a munkátokat!

Alex, Tatabánya

víz-gáz-fűtésszerelés víz-gáz-fűtésszerelés víz-gáz-fűtésszerelés
Janetka Alex

Tatabánya