Végre felépítettük a házunkat, megvoltak a munkálatok a belső terekben és sikerült egy kicsit szépítgetni is. Szeretnénk hát elrendezni a ház környékét, megtervezni a kertet, a kocsibeállót és térkövezett felületeket. Na de milyen az ideális burkolat? A térkő kiválasztásánál nem csak esztétikai szempontoknak kell érvényesülnie, hanem számos más szempontot is figyelembe kell vennünk: úgy mint a térkő jövőbeni igénybevétele, a kopásállóság vagy éppen a felmerülő karbantartási munkálatok.

A design

Napjainkban a térburkolatoknak már széles választéka elérhető, így nem csak a klasszikus szürke betonszínben kell gondolkodnunk. Engedjük hát el a fantáziánkat a színeket és a mintákat illetően, hiszen a térkövet nem pár évre választjuk. Több évtizedig is „velünk” és családunkkal maradhat, így fontos, hogy mindenkinek tetszen, és évek múltán is jó érzéssel tekintsünk ki rá az ablakból.

Napjainkban a térburkolatoknak már széles választéka elérhető, így nem csak a klasszikus szürke betonszínben kell gondolkodnunk.

Az egyik lényegi kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mennyire harmonizál a házzal, valamint a kert többi részével. Választhatunk például egy színátmenetes fodorkő burkolatot, ha az egyáltalán nem passzol sem stílusban, sem pedig színvilágban a házunkhoz. Általában a térkövet kert vagy fű veszi körül, ezért a harmonikus összhatás eléréséhez a burkolathoz illő szegélykő vagy gyeprácskő kiválasztása is fontos.

Tartósság és terhelés

Nem csak a térkő stílusa, de a használhatósága is lényeges szempont. Lehet szép látvány egy színátmenetes térkő, de nem biztos, hogy a szín szempontjából nézve a legtartósabb, hiszen a szürke színű betonhoz utólag keverik hozzá a színeket, így az megkophat. Ugyan ezt oxidfestékkel oldják meg, ami a betonba köt, így is elkerülhetetlen a fakulás a fizikai igénybevételek (például hőmérsékletváltozás, vízpára) miatt.

A tartósság esetén az egyik – ha nem a legfontosabb – jellemző a térkő terhelése

A tartósság esetén az egyik – ha nem a legfontosabb – jellemző a térkő terhelése. Mivel egy udvari térkőnél vagy kocsibejárónál a felület nincs nagy terhelésnek kitéve, ezért elegendő az 5-6 centiméteres vastagság. Minél nagyobb lesz a térkövet érő terhelés, annál vastagabb térkövet szükséges választanunk. Ha mondjuk kisebb teherautóval is fogunk rajta közlekedni, akkor érdemes megfontolni, hogy a burkolat legalább 8 cm vastag legyen.

A térkő karbantartása

A legjobb térkövek is igényelnek némi törődést. Ősszel például ajánlott a levelek gyakori összeseprése, hiszen a nedves levelek bomlás közben megszínezhetik a térkövünket, ezeket pedig utólag már nagyon nehéz eltávolítani. A kimosódott homokot szintén ajánlott pótolni a fugákban. Burkolatunk meg fogja majd hálálni az időszakos karbantartást.

Ha új házad építése mellett a ház körüli rendezést is ránk bízod (térkő, kerítés, kapu, közművek stb.), akkor mi elengedjük az új házad megépítésének Áfa-összegét! Az ajánlat új építésű házakra érvényes 2020. december 31-ig vagy visszavonásig.

Sokat vártunk szakemberekre, akik kijöttek felmérték a munkát ajánlatot adtak 1-2 hét múlva és közölték ,hogy 4-5 hónap múlva tudnak csak jönni esetleg vagy már telefonon mondták, hogy nem tudják vállalni belátható időn belül - köszönet a korrektségükért.

LTP határidő miatt szorított minket az elszámolási határidő. Elkezdtük kutatni a hirdetéseket, amikor ráakadtunk Laciékra. Délutáni hívás ellenére még aznap kijöttek, felmérték a terepet és másnap ajánlatot adtak.

A kérésünk a gázkazán rákötése volt a radiátoros rendszerre a vegyes tüzelésű kazán megtartásával. Tetszett, hogy szerződéssel dolgoznak és garanciát vállalnak az elvégzett munkára és rövid időn belül tudtak kezdeni.

Kivitelezést három napon belül elkezdték és még azon a héten végeztek is vele. A rendszer elsőre működött és remekül szolgál minket a mai napig. valamint kiegészítették plusz töltő- ürítő csapokkal, amiknek külön örültem és bár egyre ritkábban teszem még be is tudok gyújtani, ha olyan kedvem támad.

Köszönjük a munkátokat!

Alex, Tatabánya

víz-gáz-fűtésszerelés víz-gáz-fűtésszerelés víz-gáz-fűtésszerelés
Janetka Alex

Tatabánya